Posts: 932
Threads: 1
Likes Received: 1,309 in 279 posts
Likes Given: 1,190
Joined: Jul 2020
Reputation:
95
...
Xin chào cả nhà,
Cám ơn các dấu like và các bạn thầm lặng ghé bếp nhé!
...
Món chay
Món xôi: hấp cách thủy không bị khô hay nhão, nên dulan hay hấp dù chỉ cần một chén xôi hay 1 chén cơm nhỏ như loại cơm thố, thấy rời từng hạt vậy chứ mềm ngon và hấp cũng nhanh.
Xôi ngọt với khoai lang, dừa sợi sên đường, mè rang:
Súp khoai tây củ dền nghiền với nấm chanterelle khô, hành lá:
...
Món mặn
Làm gỏi đu đủ Thái theo một đầu bếp Thái chỉ dẫn.
Có đu đủ Thái bào, đậu đũa cắt ngắn khoảng 3 cm, cà chua bi, dulan chỉ dùng 3 trái ớt hiểm thôi, chứ người Thái Lan họ dùng cả chục trái, chanh tươi, tỏi, tôm khô, tôm không vỏ:
Gia vị có: đường, mắm ruốc Thái, bột me Thái, nước mắm Thái.
Cho tỏi ớt vô giả nhuyễn, thêm từ từ đu đủ, cà chua, đậu đũa, vắt chanh, cho mắm ruốc, nước mắm, bột me, đường, tôm khô vô, giả dập dập thôi:
Làm nhiều lần, đổ từ từ ra thau, cuối cùng trộn đều tất cả, nêm lại cho vừa, tôm áp chảo cho vào trộn lên.
Gỏi đu đủ Thái:
Ăn gỏi Thái có hơi lạ miệng, thấy đậm đà, tôm khô, đậu đũa, cà chua, chanh, ớt, tỏi, mắm ruốc quyện vào nhau.
...
Hai món vịt
Vịt nướng sốt yakiniku của Nhật với rau bina luộc:
...
Vịt ướp ngũ vị mật ong nướng:
Vịt nướng ngũ vị mật ong & sốt ớt chuông, khi ăn vắt thêm chanh rất ngon:
...
Trái cây
Bòn bon, táo, nho, hồng, xoài:
Chè tổ yến hạt sen táo tàu:
...
Xin cám ơn các bạn ghé bếp nhé!
Thân mến và chúc vui,
Dulan
...
Posts: 5,643
Threads: 47
Likes Received: 3,943 in 1,966 posts
Likes Given: 3,066
Joined: Mar 2021
Reputation:
27
Hai món Vịt và Ếch đều được đưa lên dĩa của Dulan, thiệt là nhẹ nhàng và ngọt ngaò
Nấu ăn như Dulan đúng là 1 đam mê, nếu không thì không nấu ra và chưng bày đẹp vâỵ.
Vấn thế gian, tình là chi...
Posts: 932
Threads: 1
Likes Received: 1,309 in 279 posts
Likes Given: 1,190
Joined: Jul 2020
Reputation:
95
...
Xin chào cả nhà,
Cám ơn các dấu like và các bạn thầm lặng ghé bếp nhé!
...
@ Cám ơn Sầu ghé bếp nha, hên quá, có Sầu vô, hong sợ bị Vịt và Ếch rượt (icon cười lăn quay)
...
Giỏ nấm funnel chanterelle và rau mùa thu tím (sóc em đi rừng hái nấm, năm nay nấm khô ráo nhìn đẹp):
Món chay
Gỏi bưởi với cải thảo tím, cần tây, thịt chay yến mạch (trang trí hoa hồng bằng vỏ mỏng của múi bưởi):
Khoai lang nghiền + bắp + đậu gà, rắc phô mai nướng:
Bí đỏ sốt trứng muối hành lá:
...
Dulan tự làm lá hoành thánh với công thức này:
200 gram bột mì + tí bột nghệ
20 gram dầu ăn
70 gram nước lạnh
nửa trứng gà + tí muối
trộn đều, để bột nghỉ 2 tiếng
Nhồi lại, cán mỏng
Hoành thánh chiên chay nhân nấm funnel, cần, cà rốt, tàu hủ, bún tàu:
...
Món mặn
Hoành thánh mặn nhân tôm thịt:
Làm bánh cống tôm + đậu xanh; và bánh cuốn màu củ dền nhân thịt, nấm hương, nấm mèo:
Mực sốt tiêu với nấm funnel & bắp cải hoa hồng; khoai tây rosamunda chiên + capris:
...
Món ngọt
Bưởi chấm muối ớt, làm gỏi, làm juice, vỏ bưởi làm nem chay, làm mứt, nấu chè, nước hoa bưởi làm bánh thơm lắm luôn.
Dulan làm vỏ bưởi sấy màu củ dền:
Nước đá me đậu phông rang:
...
Xin cám ơn các bạn ghé bếp nhé!
Thân mến và chúc vui,
Dulan
...
Posts: 4,743
Threads: 153
Likes Received: 2,369 in 942 posts
Likes Given: 564
Joined: Nov 2021
Reputation:
55
Mấy bữa nay đi lòng vòng trong bót, ủa lộn trong box
được ăn cháo ngóng, mì ngó, bây giờ tăng đưa có
bánh cuốn nghía nữa...ngồi dạo diễn đàn mà cứ ngậm
một họng nước trong miệng thiệt là khó mà.
Tặng Trù Thần 3 ngón tay
Posts: 932
Threads: 1
Likes Received: 1,309 in 279 posts
Likes Given: 1,190
Joined: Jul 2020
Reputation:
95
...
Xin chào cả nhà,
...
Cám ơn các dấu like và các bạn thầm lặng ghé bếp nhé!
@ Cám ơn N5 ăn nghía bánh cuốn nha!
Hôm trước vô kho soạn bài thịt khâu nhục, dulan thấy món này, tính đến tết sắp tới là 8 tuổi, dulan khênh lại đây như một kỷ niệm sinh hoạt nè N5!
Gọt bỏ vỏ trái thơm, rồi ghim vỏ mới bằng xoài, avocado, kiwi, nho, goldenberry:
Originally Posted by Triển ![[Image: viewpost-right.png]](http://dtphorum.com/pr4/images/styles/Code/buttons/viewpost-right.png)
Tôi kể các bạn nghe một câu chuyện nhỏ xíu hết sức thú vị như thế này. Thi sĩ kiêm nữ thần gia chánh Du Lan vừa đáp máy bay một đêm là gõ cửa nhà tôi khệ nệ mang một đĩa trái cây thịnh soạn muốn góp sức ngày tết. Thú thật là tôi không biết nên khóc, hay cười vì cảm động.
Trong khi các tài tử nghệ sĩ khác người đọc, người ngâm, người ca hát, người đóng thoại kịch, thì người nữ tài hoa bếp núc này vác lại cái đĩa trái cây đến, nói cho Du Lan đóng góp vì không biết làm cái gì. Nghe có dễ thương không? Tôi không đành lòng ăn hết, cám ơn, rồi chúc bằng an năm mới, chào chị goodbye! Nên mới nói, thôi được rồi nữ sĩ, để tôi cầm cọ suy nghĩ quẹt cho ra cái gì mang vào hội chợ mọi người thưởng thức nhé. Chứ bỏ công trang hoàng cái đĩa đẹp vậy mà cho vào bụng hết thì uổng phí. Du Lan cứ an tâm.
Và bức họa sau đây là kết quả lời hứa trên. Tôi cố tình sắp đặt trên bản vẽ sao cho, mọi đối tượng trong tranh đều là giả, chỉ có tấm chân tình của Du Lan gửi gấm lên đĩa trái cây là thật. Đây chính là tiết mục không lời tuy không có trong chương trình nhưng mà Du Lan đã dày công chuẩn bị khai mạc cho chương trình nhạc Ất Mùi sắp đến. Mời anh chị em thành viên và quý bạn hữu thưởng thức và cho nghệ sĩ Du Lan một tràng pháo tay to hơn tiếng pháo.
(* xin hiệu đính là mới nhìn tưởng tấm quảng cáo của hiệu trái cây chúc tết, nhưng mà ngoài chữ Du Lan Gia Chánh ra, tôi không biết làm sao để xướng danh cho trọn vẹn thần bếp vùng khói lửa này)
...
Được N5 trang trí để dulan chúc Tết năm đó, hình đẹp quá nên dulan giữ hoài để kỷ niệm (và cám ơn N5 đặt tên TRÙ THẦN nha, icon hoa hồng, N5 không nhận hoa hồng thì ăn bánh bèo chay màu củ dền cho bổ máu nghen, hihi...)
...
Món chay
Bánh bèo chén màu củ dền, nhân tàu hủ, nấm hương:
...
Món mặn
Dulan hay làm món thịt khâu nhục với: thịt ba rọi, tỏi, hành, cải mặn như trong hình, gừng, vỏ quýt khô, ngủ vị hương, mật ong, chao, dầu mè, dầu hào, nước tương, rượu trắng... (có lần dulan thêm vài lát khoai môn thái mỏng chiên nữa, có lần bỏ thử chanh muối nhưng thấy mặn quá, nên chỉ dùng vỏ quýt)
Luộc thịt ba rọi, xâm xâm phần da, cắt lát khoảng 2 m, cho vào lò nướng nhưng không cần giòn như heo quay, sau đó ướp với tất cả gia vị khoảng nửa tiếng, cho vào tô chưng cách thủy 1 tiếng. Để đó cho thấm, hôm sau chưng lại 1 tiếng nữa rồi ăn mới ngon (nếu ăn trong ngày phải hấp liên tục 90 phút).
Dulan chụp hình này, gồm 12 gia vị cơ bản, nếu bạn mua được sa khương (địa liền) thêm vào sẽ ngon hơn, chị của dulan ở USA gửi qua mấy năm trước, bây giờ hết rồi nên không có để chụp chung:
Dulan khênh lại vài hình thịt khâu nhục đã post trước đây.
Khi hấp thì để phần da của miếng thịt xuống dưới, cho gia vị vào hấp.
Ăn không hết đậy lại cất tủ lạnh được cả tuần, khi ăn thì đem ra hấp lại.
Món thịt khâu nhục được dùng trong bữa tiệc như mừng thượng thọ, hỏi cưới, nhiều người nói thích ăn với cơm là món sau cùng, thay vì món cơm chiên dương châu thường gặp. Khi có tiệc mình úp tô thịt khâu nhục lên dĩa, để rau chung quanh, rồi lấy tô ra, nhìn đẹp mắt ngon ngon.
Thịt khâu nhục và cải thìa:
Thịt khâu nhục và bông cải xanh:
Thịt khâu nhục ăn với xôi trắng hay bánh mì cũng ngon lắm.
Món thịt khâu nhục mới nhất dulan làm với vỏ quýt xanh:
...
Món ngọt
Sữa yến mạch đậu xanh:
...
Xin cám ơn các bạn ghé bếp nhé!
Thân mến và chúc vui,
Dulan
...
Posts: 1,282
Threads: 28
Likes Received: 493 in 260 posts
Likes Given: 727
Joined: Jun 2021
Reputation:
42
Dulan: N5 không nhận hoa hồng thì ăn bánh bèo chay màu củ dền cho bổ máu nghen, hihi...
Nhớ cách này vài tháng, tôi có người quen đi gặp bác sĩ gia đình và nói với bác sĩ là thỉnh thoảng ăn củ dền cho bổ máu (có lẽ củ dền hầm ra có màu đỏ, nên nghĩ như vậy). Bác sĩ mới bảo, ăn củ dền không có bổ máu đâu, hơn nữa ăn củ dền thường quá coi chừng bị dư đường thì không tốt; bác sĩ mới khuyên là muốn bổ máu thì ăn củ Radish. Khi đi chợ Safeway của Mỹ để mua thực phẩm, anattā thường thấy củ radish này nhưng chưa từng thử ăn qua. Nghe người quen tường thuật lại lời khuyên của bác sĩ như vậy nên anattā mua ăn thử, ăn tươi sống với mì gói nấu... trời ơi ngon quá! Vị của nó thanh lương, mát dịu. Ăn nó vào mát cả ngũ tạng lục phủ :). Từ đó anattā mê củ radish này luôn.
Xin cứ để cho tôi đốt ngọn đèn của tôi đi… mà đừng bao giờ hỏi nó sẽ làm tan được bóng tối hay không. R. Tagore
Posts: 1,134
Threads: 4
Likes Received: 843 in 460 posts
Likes Given: 551
Joined: Jul 2020
Reputation:
41
(2021-12-12, 05:35 PM)anattā Wrote: Dulan: N5 không nhận hoa hồng thì ăn bánh bèo chay màu củ dền cho bổ máu nghen, hihi...
Nhớ cách này vài tháng, tôi có người quen đi gặp bác sĩ gia đình và nói với bác sĩ là thỉnh thoảng ăn củ dền cho bổ máu (có lẽ củ dền hầm ra có màu đỏ, nên nghĩ như vậy). Bác sĩ mới bảo, ăn củ dền không có bổ máu đâu, hơn nữa ăn củ dền thường quá coi chừng bị dư đường thì không tốt; bác sĩ mới khuyên là muốn bổ máu thì ăn củ Radish. Khi đi chợ Safeway của Mỹ để mua thực phẩm, anattā thường thấy củ radish này nhưng chưa từng thử ăn qua. Nghe người quen tường thuật lại lời khuyên của bác sĩ như vậy nên anattā mua ăn thử, ăn tươi sống với mì gói nấu... trời ơi ngon quá! Vị của nó thanh lương, mát dịu. Ăn nó vào mát cả ngũ tạng lục phủ :). Từ đó anattā mê củ radish này luôn. 
Hồi trước tôi mua tacos của mấy xe Mễ, họ hay cho kèm mấy lát củ cải đỏ này, mới đầu thấy lạ nên khg ăn, sau ăn thử thấy ngon nên bắt đầu thích nó. "Ăn nó vào mát cả ngũ tạng lục phủ". Vậy ăn cái củ này trong mùa hè thì khỏi mớ quạt hay máy lạnh. Phải vì vậy mà th.s mê nó luôn ?  Khg biết có cái gì ăn vô mà nó ấm cả lục phủ ngũ tạng khg ha, để mùa đông khỏi mặc áo ấm, mở máy sưởi hihi
Posts: 932
Threads: 1
Likes Received: 1,309 in 279 posts
Likes Given: 1,190
Joined: Jul 2020
Reputation:
95
...
Xin chào cả nhà,
@ Dulan vẫn tin là củ dền có chất sắt đó anh anatta! (Dulan không nghĩ màu đỏ thì bổ máu, vì biết mè trắng hay đen mà vẫn có chất sắt)
(nguồn healthline chấm com)
Beetroot 101: Nutrition Facts and Health Benefits
Vitamins and Minerals
Beetroots are a great source of many essential vitamins and minerals.
Folate (vitamin B9). One of the B vitamins, folate is important for normal tissue growth and cell function. It’s particularly necessary for pregnant women (4Trusted Source, 5Trusted Source).Manganese. An essential trace element, manganese is found in high amounts in whole grains, legumes, fruits, and vegetables.Potassium. A diet high in potassium can lead to reduced blood pressure levels and positive effects on heart health (6Trusted Source).Iron. An essential mineral, iron has many important functions in your body. It’s necessary for the transport of oxygen in red blood cells.
- Vitamin C. This well-known vitamin is an antioxidant that is important for immune function and skin health (7Trusted Source, 8Trusted Source).
--------------
Đúng rồi anh anatta và TNNA, củ cải hồng ngon, dulan thích ăn sống, có lần còn làm mứt hoa anh đào nữa, thấy dễ thương.
Dulan vào kho đem hình về.
Nấm chanterelle, củ radish, hoa pencée:
Khoai tây đầu mùa luộc và sốt nấm chanterelle:
Giỏ rau củ:
Sên củ cải hồng radish:
Mứt hoa anh đào làm bằng củ radish:
...
Vào kho lấy hình củ cải hồng, thấy bài này có hình ảnh mùa giáng sinh nên khênh lại vì bài viết ít hình.
Làm bánh pâté chaud:
Nhân thịt xay trộn với pate gan tự làm (2 phần thịt + một phần pate):
Bánh để được vài ngày trong tủ lạnh, khi ăn nướng lại trong lò nướng vài phút sẽ giòn ngon như bánh mới (dulan không dùng máy hâm microwave):
Bánh pa-tê sô ăn nóng ngon:
...
Thân mến và chúc vui,
Dulan
-------------------------------
How Your Microwave Oven Damages Your Health In Multiple Ways
Story at-a-glance
If you want to use food to optimize your health, it is helpful to pay attention not only to the food quality but also how you prepare it, being careful to use methods that do not seriously impair food qualityStudies suggest microwaving your food could expose you to carcinogenic toxins released from plastic or paper wrappers, and destroy valuable nutrients in the food
- A Swiss food scientist found that microwaved food increased cholesterol levels, decreased red and white blood cell counts, decreased hemoglobin and produced radiolytic compounds
By Dr. Mercola
By now, you probably know that what you eat has a profound impact on your health. The mantra, "You are what you eat" is really true. But you need to consider not only what you buy, but also how you cook it. When it comes to microwave ovens, the price for convenience is to compromise your health.
In this article, I will review what we know about the effects microwaves have on your food and on your health. Hopefully I will convince you to get rid of your microwave as even when you are using it to sterilize kitchen sponges, it contaminates your environment with biologically damaging radiation.
Sad State of Our Soils
Over the past century, the quality of fresh food has declined due to soil depletion, unsustainable industrial farming practices, overproduction of crops and the use of artificial fertilizers and toxic pesticides and herbicides such as glyphosate, which acts as a mineral chelator. You can no longer assume you're getting all of the vitamins, minerals, enzymes and phytonutrients you need by eating a multitude of fresh produce, even if you're eating organic foods.
Not surprisingly, the amount of nutrition in a calorie of food has been reduced over the past 50 years. Three recent studies of historical food composition have shown 5 to 40 percent declines in some of the minerals in fresh produce, and another study found a similar decline in our protein sources.1
So, now more than ever, you must be careful to maximize the "bang for your buck" when it comes to the foods you eat. Research shows your microwave oven will not help you in these efforts. Instead, it will in fact threaten your health by violently ripping the molecules in your food apart, rendering some nutrients inert at best, and carcinogenic at its worst.
Convenience Poses Toxic Threat in More Ways Than One
Microwaves heat food by causing water molecules to vibrate 2.5 billion times per second, eventually turning to steam that heats your food. While your microwave can rapidly heat a dish, it also alters the food's chemical structure. Structures of the water molecules are torn apart and forcefully deformed. This is different than conventional heating of food, whereby heat is transferred convectionally from the outside inward.
Contrary to popular belief, microwaved foods don't actually cook from the inside out. Microwave cooking begins within the molecules where water is present. Since not all areas contain the same amount of water, the heating is uneven. When thicker foods are cooked, microwaves heat the outer layers, and the inner layers are cooked mostly by the conduction of heat from the hot outer layers, inward.
Our knowledge of the danger has radically increased since microwave ovens were first introduced to consumers more than 40 years ago. Besides depleting your food's nutritional value, which will be addressed later in this article, microwave ovens can produce carcinogenic toxins in more ways than one.
When plastic is heated, toxic chemicals like BPA and phthalates can leach out of the containers or covers, contaminating your food with endocrine and hormone disruptors. A paper published in 1990 reported the leakage of many toxic chemicals from the packaging of common microwavable foods, including pizzas, chips and popcorn. Chemicals included polyethylene terpthalate (PET), and well-documented carcinogens like dioxin, benzene, toluene and xylene.
In addition to that, heterocyclic amines (HCAs), polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and advanced glycation end products (AGEs), known as glycotoxins, also form whenever food is cooked at high heat. All three of these are known carcinogens. These compounds are not present in raw food; more than 90 percent of our exposure to these carcinogens comes from cooked food, including microwaved foods.2
How Microwaves Damage Your Health
You might not be aware of this, but microwave ovens operate on gigahertz frequencies very similar to most 4G cellular networks. So, the danger AND the justifications why are identical. Conventional science and industry are clinging to the concept that these microwaves from your cell phones, portable phones, Wi-Fi routers, smart meters and wireless computers and tablets are not harmful because they do not cause any thermal damage.
New research3,4,5,6 from Professor Emeritus Martin Pall, Ph.D., has provided us with the mechanism of how this low level nonthermal microwave exposure causes biological harm. It has to do with voltage gated calcium channels (VGCCs) that are embedded in the cell membranes. He determined this by evaluating over two dozen studies showing you can radically reduce biological microwave damage using calcium channel blockers.
This explains why the argument that the microwave radiation is not high enough to cause thermal damage is fatally flawed. The statement is partially correct, as the radiation does not cause thermal damage. However, it causes massive biological damage. Pall has compiled a list of 123 studies and papers documenting the various non-thermal health effects of EMFs for those who want to take a deep-dive into the research. The safety standards that have been established are off by a factor of over 7 million.
So just how does it cause damage? Well, once the VGCCs are activated by microwaves, about 1 million calcium ions per second, these ions then stimulate the release of nitric oxide, which combines with superoxide to form peroxynitrate. These peroxynitrates then create hydroxyl free radicals, the most destructive free radicals known to man, which decimate mitochondrial and nuclear DNA, membranes and proteins that lead to mitochondrial dysfunction, the core of most chronic disease.
Pall has calculated that these VGCCs are over 7 million times more sensitive to microwave radiation than the charged particles inside and outside the cell, which means the currently established safety standards are off by a factor of over 7 MILLION.
Interestingly, the tissues with the highest density of VGCCs are the brain and nerve tissue like the pacemaker in the heart, and also in the testes. This could explain why we are having an exponential increase in many diseases like autism, Alzheimer's, arrhythmias, anxiety, depression and male infertility. Indeed, in a 2016 paper, Pall documents how microwave EMFs produce "widespread neuropsychiatric effects including depression."7
Microwave radiation does not have enough energy to directly break covalent bonds and damage your DNA in the way that ionizing radiation from X- or gamma rays do. However, it can actually cause more DNA damage than ionizing radiation as a byproduct of the increased hydroxyl free radical production.
Failure to realize this and take steps to minimize exposure not only will damage your DNA and increase your risk of most chronic illness, but also seriously impair your body's ability to remove toxins, and significantly impair your immune response to address the large variety of pathogenic infectious assaults you regularly encounter, especially parasites.
It is important to understand that using your microwave oven will expose you to an energy density of milliwatts per square centimeter (the standard energy unit measurement in the U.S.). While that sounds like a small number that will not cause thermal damage, it is easily thousands if not millions of times higher than the energy density shown to cause biological damage in hundreds of studies, as biological damage typically shows up in the micro to picowatt range.
So, every time you turn on your microwave oven, you are exposing yourself to microwave radiation densities thousands of times higher than your cellphone. This is the primary reason why I strongly advise removing the microwave from your home. Next, I will review some of the evidence showing how microwaves damage your food. But remember, this is a relatively minor issue compared to the DIRECT biological damage it will cause you and your family every time you turn it on. The closer you are to the oven, the higher the energy density and the worse the damage will be.
Microwaving Produces Toxins in Nearly All Types of Food
As noted in the book, "Electromagnetic Health: Making Sense of the Research and Practical Solutions for Electromagnetic Fields (EMF) and Radio Frequencies (RF)," written by a naturopath, Case Adams:8
"Research … at the University of California Lawrence Livermore Laboratory concluded that microwaves produced heterocyclic aromatic amines and polycyclic aromatic hydrocarbons. Both are suspected carcinogens. Frying meats also produces polycyclic aromatic hydrocarbons …"
While HCAs and PAHs are formed in protein, and AGEs form in protein and carbohydrate foods, Lita Lee, Ph.D., cites research from the Atlantis Rising Educational Center in Oregon in her 1989 book, "Microwaves and Microwave Ovens," which showed carcinogens form in nearly all types of food during microwaving.9
Aside from HCAs and PAHs, microwaving meat also produces the carcinogen d-nitrosodiethanolamine. When microwaving milk and grains, the amino acids are converted into carcinogenic compounds. Even thawing frozen fruit in your microwave will cause glucosides and galactosides in the fruit to convert into carcinogenic compounds. Ditto for plant foods, in which alkaloids are converted into carcinogens and hazardous free radicals. It doesn't even end there. As cited in "Electromagnetic Health":
•
A 1989 study published in the Lancet found microwaving infant formula converted trans-amino acids into cis-isomers, which are classified as neurotoxins and nephrotoxins, meaning they're toxic to your nerves and kidneys respectively.10
•
In a 1991 paper, Swiss food scientist Dr. Hans Ulrich Hertel reported that microwaved food produced carcinogenic effects in the bloodstream. 11 It was a small study, consisting of only eight volunteers who drank either raw milk, cooked milk, pasteurized milk or microwave-cooked milk, and organic raw vegetables, cooked conventionally-grown vegetables, organic or conventional frozen vegetables that were then warmed in the microwave, or organic or conventional veggies fully cooked in the microwave.
Before and after each meal, blood tests were taken. Those who ate either microwaved milk or vegetables had decreased hemoglobin levels, increased cholesterol levels, decreased white and red blood cells, and decreased lymphocyte levels, the latter of which suggests increased infection or tissue damage. While there are shortcomings and limitations to this study, the results offer food for thought.
Hertel also found that when food molecules are deformed by microwaving, radiolytic compounds are formed. Subsequent research suggests these too appear to have carcinogenic potential. 12
Not surprisingly, Hertel's study was met with great resistance from those with much to lose. The Swiss electrical appliance establishment lobbied to shut Hertel down, and he was eventually tried and found guilty of "interfering with commerce." American journalist Tom Valentine visited Hertel in Germany in 1992, penning a now classic article on his research 13
The study was not without its shortcomings. It involved only eight participants, of which Hertel was one. As compelling as his findings were, his methodology did not stand up to the scientific rigors of the field. But in spite of Hertel's methodological shortcomings, his findings do raise concerns about what this form of radiation is doing to your food and should be taken as a launching point to larger, more robust studies in the future.
Hertel wrote: "There are no atoms, molecules, or cells of any organic system able to withstand such a violent, destructive power for any period of time. This will happen even given the microwave oven's low power range of milliwatts."
Do Microwaves Leak Radiation?
Early microwave models were frequently thought to carry a risk of microwave radiation leaking out while in operation. Modern microwaves undergo more rigorous testing, rendering such risks slim to none if you are evaluating thermal damage only. However, when you look at biological damage, the energy densities are highly biologically significant.
The FDA limits the amount of microwaves that can leak from an oven throughout its lifetime to 5 milliwatts (mW) per square centimeter at approximately 2 inches from the oven surface. Because microwave energy decreases dramatically as you move away from the source of the radiation, a measurement made 20 inches from your oven would be approximately one-hundredth of the value measured at 2 inches. However, remember that biological effects have been well-documented at 0.01 MICROwatts, which is half a million times lower than the FDA standard.
Microwave Radiation Affects Your Heart
A study16 published in 2010 examined the effects of 2.4 GHz radiation, which is the frequency of radiation emitted by Wi-Fi routers and microwave ovens, on the heart, finding "unequivocal evidence" that microwave frequency radiation affects the heart at non-thermal levels that are well below federal safety guidelines. According to Magda Havas, Ph.D., of Trent University:
"This is the first study that documents immediate and dramatic changes in both heart rate and heart rate variability caused by an approved device that generates microwaves at levels well below (0.3 percent) federal guidelines in both Canada and the United States."
This is precisely what one would predict, as the density of the VGCCs are highest in nerve tissue like the pacemaker of the heart. This is why, if you know anyone being treated for an arrhythmia, you need to inform them of this as there is a high probability that their arrhythmia is related to their microwave exposure from cellphones, Wi-Fi, portable phones and smart meters.
VGCCs in the brain are also very sensitive to this and are responsible for releasing neurotransmitters and neuroendocrine hormones, which could contribute to depression, anxiety, ADHD and autism. Anyone with these health challenges would be best served mitigating microwave radiation exposure.
Microwaving Destroys Nutrients
There has been surprisingly little research on how microwaves affect organic molecules, or how the human body responds to consuming microwaved food. Considering most modern households use a microwave, you'd expect it to have been thoroughly investigated for safety, not only in terms of standing near it during operation, but also in terms of its impact on the food. Sadly, that's not the case.
The handful of studies that have been done generally agree, for the most part, that microwaving food damages its nutritional value. Heating food, in and of itself, can result in some nutrient loss, but using microwaves to heat food introduces the additional problem of the "microwave effect," a phenomenon that will be discussed in detail later.
The majority of studies on microwaves and nutrition were conducted prior to 2000, I suspect because the focus of radiation research of late has shifted toward a more ominous threat: environmental radiation from electromagnetic devices such as cellphones and computers. Nevertheless, some excellent scientific data has been gathered regarding the detrimental effects of microwaves on the nutrients in your food:
The Journal of the Science of Food and Agriculture, 200317
This study found that broccoli "zapped" in the microwave with a little water lost up to 97 percent of its beneficial antioxidants. By comparison, steamed broccoli lost 11 percent or fewer of its antioxidants. There were also reductions in phenolic compounds and glucosinolates, but mineral levels remained intact.
Acta Agriculturae Scandinavica B, 199918
This Scandinavian study, which evaluated changes in texture and nutritional quality of green asparagus spears during microwave blanching, caused a reduction in vitamin C.
Journal of Nutrition, 200119
Here, as little as 60 seconds of microwave heating was enough to inactivate the allinase in garlic, which is the active ingredient against cancer.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 199820
This Japanese study found that six minutes of microwave heating turned 30 to 40 percent of the B-12 in milk into an inert (dead) form.
Bioelectromagnetics, 200821
This Australian study showed that microwaves cause a higher degree of "protein unfolding" than conventional heating.
Microwaving has also been shown to destroy the essential disease-fighting agents in breast milk that offer protection for your baby. This 1992 study found microwaved breast milk lost lysozyme activity, antibodies, and fostered the growth of more potentially pathogenic bacteria. According to the author, more damage was done to the milk by microwaving than by other methods of heating.
Microwave Sickness
When your tissues are directly exposed to microwaves, the same violent deformations occur and can cause "microwave sickness." People who have been exposed to high levels of microwave radiation experience a variety of symptoms, including:
Insomnia, night sweats and various sleep disturbances
Swollen lymph nodes and a weakened immune system
Headaches and dizziness
Impaired cognition
Depression and irritability
Nausea and appetite loss
Vision and eye problems
Frequent urination and extreme thirst
There is a good amount of data emerging that people are suffering, to various degrees, these kinds of symptoms from living next to cellphone towers and other high-frequency radiation emitting antennas, which emit microwaves around the clock. According to Professor Franz Adlkofer, a leading scientist in the area of biological effects of EMF fields:23
"There is real evidence that hyperfrequency electromagnetic fields can have geno-toxic effects. And this damaged DNA is always the cause of cancer. We've found these damaging effects on the genes at levels well below the safety limits. That's why we think it's urgent to base our safety limits on the biological effects, not the thermic ones. They should be based on biology, not on physics."
Breaking Free of Your Microwave: A Few Basic Tips
Hopefully, I have provided you with enough compelling information to stop using your microwave. If real estate in your kitchen is at a premium, your microwave should probably be the first thing to go. Contrary to popular belief, you can survive quite well without it. I tossed mine out last year and replaced it with a similar sized steam convention oven that cooks nearly as quickly as a microwave but safer. You can also:
Plan ahead. Take your dinner out of the freezer that morning or the night before so you don't end up having to scramble to defrost a 5-pound chunk of beef two hours before dinnertime.Make soups and stews in bulk, and then freeze them in gallon-sized freezer bags or other containers. An hour before meal time, just take one out and defrost it in a sink of water until it's thawed enough to slip into a pot, then reheat it on the stove. Preparing batches of meals in advance will also ensure you always have a good meal available on days when you're too busy or too tired to cook.Consider eating more organic raw foods. This is the best way to and improve your health over the long run.
[*] A toaster oven makes a great faux-microwave for heating up leftovers. Keep it at a low temperature (200 to 250 degrees F) and gently warm a plate of food over the course of 20 to 30 minutes. Better yet, a steam convection oven that can likely fit in the opening left when you toss out your microwave oven.
...
Posts: 1,282
Threads: 28
Likes Received: 493 in 260 posts
Likes Given: 727
Joined: Jun 2021
Reputation:
42
(2021-12-12, 05:54 PM)TNNA Wrote: Hồi trước tôi mua tacos của mấy xe Mễ, họ hay cho kèm mấy lát củ cải đỏ này, mới đầu thấy lạ nên khg ăn, sau ăn thử thấy ngon nên bắt đầu thích nó. "Ăn nó vào mát cả ngũ tạng lục phủ". Vậy ăn cái củ này trong mùa hè thì khỏi mớ quạt hay máy lạnh. Phải vì vậy mà th.s mê nó luôn ? Khg biết có cá gì ăn vô mà nó ấm cả lục phủ ngũ tạng khg ha, để mùa đông khỏi mặc áo ấm, mở máy sưởi hihi
Muốn ấm cả lục phủ ngũ tạng thì hấp chín củ radish để ăn.
Thầy nho thử đi, rồi sẽ cảm giác thân thể ấm áp biết là dường nào.
Xin cứ để cho tôi đốt ngọn đèn của tôi đi… mà đừng bao giờ hỏi nó sẽ làm tan được bóng tối hay không. R. Tagore
Posts: 4,743
Threads: 153
Likes Received: 2,369 in 942 posts
Likes Given: 564
Joined: Nov 2021
Reputation:
55
Trời, tiết mục này 6 năm trời rồi mà trù thần
còn lưu niệm thấy mới toanh vậy. Mà lời viết
của 5 là thiệt lòng luôn đó.
Posts: 4,743
Threads: 153
Likes Received: 2,369 in 942 posts
Likes Given: 564
Joined: Nov 2021
Reputation:
55
(2021-12-12, 08:43 PM)anattā Wrote: Muốn ấm cả lục phủ ngũ tạng thì hấp chín củ radish để ăn.
Thầy nho thử đi, rồi sẽ cảm giác thân thể ấm áp biết là dường nào. 
Ấm áp thì không biết nha. Chớ tụi 5 đi Thuỵ Sĩ chơi.
Mùa hè lái xe, bỏ radish trong tủ lạnh mang theo, dọc
đường lấy ra cháp, mát lạnh, giòn y hệt như củ sắn
ở VN vậy.
Posts: 4,743
Threads: 153
Likes Received: 2,369 in 942 posts
Likes Given: 564
Joined: Nov 2021
Reputation:
55
Trù thần vào chách bi em đi. Có độ!
Posts: 92
Threads: 7
Likes Received: 2 in 2 posts
Likes Given: 2
Joined: Sep 2021
Reputation:
8
Tặng cho các fan hâm mộ chị Dulan, tấm hình bóng dáng tiên nữ của chị mà J thấy đẹp nhất vì màu áo trắng. Chị dulan ơi, chắc chị không biết cái anh họa sỹ làm cho tấm hình có lá thu rơi, anh ấy mất rồi đó chị. Cuộc đời vô thường.
Posts: 932
Threads: 1
Likes Received: 1,309 in 279 posts
Likes Given: 1,190
Joined: Jul 2020
Reputation:
95
(2021-12-16, 11:13 PM)005 Wrote: Trù thần vào chách bi em đi. Có độ! (bỏ bớt icon)
...
Dạ, cám ơn N5, mới nghe hết hồn, tưởng cá độ bóng đá, hihi...
Dulan mới gửi PM cho N5 đó nha!
Hôm nay mới xong tàm tạm nhưng mà oải quá, phần còn lại nhờ N5 giúp giùm, trù thần xin đa tạ N5
Con gái N5 ở Nhật có về ăn Noel không, sóc chị không về, mới thi học kỳ một xong, điểm cao vui mừng, gửi hình khoe dulan rồi đi vòng vòng chơi.
Sóc chị thi 4 môn, mới có kết quả môn thứ nhất (xóa tên):
Cám ơn 5 Nấm bằng bánh sao nhân nấm và sữa yến mạch cacao (hihi, mới biết biệt danh 5 Nấm):
...
Tặng cho các fan hâm mộ chị Dulan, tấm hình bóng dáng tiên nữ của chị mà J thấy đẹp nhất vì màu áo trắng. Chị dulan ơi, chắc chị không biết cái anh họa sỹ làm cho tấm hình có lá thu rơi, anh ấy mất rồi đó chị. Cuộc đời vô thường.
(Janie)
@ Cám ơn Janie nhé
Trước đó dulan có liên lạc thường xuyên, trong trương mục của dulan còn địa chỉ và số tài khoản của anh ấy đó Janie!
Trong bếp cũng có đăng bài này, để khênh lại:
![[Image: lanmuoi_zps77daf709.gif]](http://i256.photobucket.com/albums/hh200/nammienbac/animations/lanmuoi_zps77daf709.gif)
Nguợc dòng
Buớc chân em có sầu tư
Ta ngồi nghe đủ mùa thu muộn phiền
Hỏi trong chiếc lá chuyển di
Có làn hơi thở giữa mình với ta
Quanh co trên dốc đuờng qua
Buồn thu mỏi gối, ngậm hờn xót xa
Một bóng hình, dáng thuớt tha
Hoàng hôn hấp hối mình xa nhau dần
Trở về tiếp nhận hư không
Tay quờ quạng phím, tay nâng nhạc sầu
Nguời xa - chút nhớ bâng quơ
Muợn nguời bức ảnh làm thơ dỗ mình
Vỗ yên giấc ngủ mảnh tình
Một mùa thu nữa xuân thì đã qua
Sầu tư, nuớc mắt âm thầm
Đừng xuôi, chảy ngược xô vào đáy trong
Vàng tay, khói thuốc, đợi mong
LCK
...
Dulan lưu lại đây kỷ niệm, một người anh đã làm lá rơi trên tấm hình cùng với bài thơ Ngược Dòng.
Thành kính gửi đến anh LCK một nén hương tiễn đưa anh về cõi vĩnh hằng.
Dulan
...
-------------------------------------
...
Xin chào cả nhà,
Cám ơn các dấu like và các bạn thầm lặng ghé bếp nhé!
...
Món chay
Chả nấm funnel với trứng, bún tàu, cọng ngò, gừng, chao:
![[Image: 6Khlkoo.jpg?1]](https://i.imgur.com/6Khlkoo.jpg?1)
Chả nấm funnel và cơm gạo đỏ pha gạo trắng:
![[Image: oZvCjpw.jpg?1]](https://i.imgur.com/oZvCjpw.jpg?1)
...
Món mặn
Món đùi gà lóc xương mấy lần trước dulan chỉ ướp rượu, thêm nấm hương, lần này ướp calvados, dồn bắc thảo, trứng muối. Ghim lại thật chặt, lăn bột mì khô, chiên lửa hai phần ba (6/9):
![[Image: WFV3qjG.jpg?1]](https://i.imgur.com/WFV3qjG.jpg?1)
Chiên xong cắt ra thấy trứng đậm đen:
![[Image: NXHdYm3.jpg?1]](https://i.imgur.com/NXHdYm3.jpg?1)
Đùi gà lóc xương dồn bắc thảo trứng muối chiên, chấm tương ớt, làm món khai vị ngon và đẹp:
![[Image: Euw0B3R.jpg?1]](https://i.imgur.com/Euw0B3R.jpg?1)
...
Xin cám ơn các bạn ghé bếp nhé!
Thân mến và chúc vui,
Dulan
...
Posts: 4,743
Threads: 153
Likes Received: 2,369 in 942 posts
Likes Given: 564
Joined: Nov 2021
Reputation:
55
(2021-12-19, 02:57 AM)dulan Wrote:
...
Dạ, cám ơn N5, mới nghe hết hồn, tưởng cá độ bóng đá, hihi...
Dulan mới gửi PM cho N5 đó nha!
Hôm nay mới xong tàm tạm nhưng mà oải quá, phần còn lại nhờ N5 giúp giùm, trù thần xin đa tạ N5
Con gái N5 ở Nhật có về ăn Noel không, sóc chị không về, mới thi học kỳ một xong, điểm cao vui mừng, gửi hình khoe dulan rồi đi vòng vòng chơi.
Cám ơn Trù thần hỏi thăm. Con gái lớn của 5
đi Nhựt hồi 7 năm trước rồi Trù thần. Cháu ra
trường và đi làm nhiều năm nay rồi. Đứa con
thứ thì đi Đại Hàn 2 năm trước cũng về rồi DL.
Cháu cũng ra đại học và có việc làm luôn rồi.
Không có đứa nào còn đi học hết DL.
Con cái thành công thì cha mẹ nào cũng mừng.
5 hiểu được niềm vui của Du Lan. Ya. Có điều
kiện thì cứ cho chúng nó thoải mái đi chơi. Học
phải có chơi. Chứ dùi mài hoài không cân bằng.
PS: Độ kia 5 chưa làm được, chắc phải ngày mai.
|