2018-11-27, 03:18 PM
(2018-11-19, 11:21 AM)Mimo Wrote:
Bé 3, bánh này ngon quánếu có recepie chỉ Mm với...Mm tính làm bánh mì không thôi...Thanks trước... :full-moon-with-face4:
Chị Mimo,
bánh này công thức hơi cầu kỳ..
lúc đầu làm, bé 3 cũng phải đọc tới đọc lui môt hồi mới có đông lực làm
ráng kiên nhẫn nhe chị. Bé 3 không nhớ recipe của ai...

Cách làm bánh
540 gm bread flour
86 gm caster sugar
8 gm salt
9 gm full cream milk power(original recipe calls for a kind of natural milk essence, not available here, so I replace it.)
11 gm instant dried yeast
86 gm whisked egg
59 gm whipping cream
54 gm milk
184 gm tangzhong (*tangzhong)
49 gm unsalted butter, melted
Method (To make one loaf):
Add all ingredients (except butter) into a breadmaker, first the wet ingredients (milk, cream, egg, tangzhong), then followed by the dry ingredients (salt, sugar, milk powder, bread flour, yeast). (Note: I used to make a small well in the bread flour, then add the yeast into it.) Select the “dough” mode (refer to the menu of your breadmaker to select the kneading dough programme).
When all ingredients come together, pour in the melted butter, continue kneading until the dough is smooth and elastic. The time of kneading in the breadmaker is about 30 minutes. Then let the dough complete the 1st round of proofing, about 40 minutes, best temperature for proofing is 28C, humidity 75%, until double in size.
Transfer the dough to a clean floured surface. Deflate and divide into 3 equal portion. Cover with cling wrap, let rest for 15 minutes at room temperature.
Roll out each portion of the dough with a rolling pin into an oval shape. Fold 1/3 from top edge to the middle and press. Then fold 1/3 from bottom to the middle and press. Turn seal downward. Roll flat and stretch to about 30cm in length. With seal upward, roll into a cylinder. With seal facing down , place in the loaf tins to have the 2nd round of proofing , until double in size. The best temperature for 2nd round proofing is 38C, humidity 85%.
Brush whisked egg on surface. Bake in a pre-heated 180C (356F) oven for 30 to 35 minutes, until turns brown. Remove from the oven and transfer onto a wire rack. Let cool completely.
Cách làm: Cho tất cả ingredients nước ( milk, cream, eggs ànd tangzhong
vô máy trước, rồi mới cho loai khô ( salt, sugar, milk powder, bread flour, yeast)
Dùng Dough programe. Sau vài phút, bôt quyện vào nhau, đổ bơ (chảy) vô.
Cỡ 30 mins. Done. Bé 3 để bôt trong máy ủ thêm 40 phút. Máy có độ ấm
giúp bột nổi gấp đôi size. Nếu dùng Kitchen Aid thì lấy bôt ra ủ chỗ nào ấm chút. :)
Sau đó, lấy ra chia thành nhièu phần nhỏ, gói lai.( dấu phần gấp ỏ mặt dưới
nếu có nhân gói luôn lúc này...Rồi xếp vô khuôn vuông hay tròn, tuỳ... :))))
Ủ khay bánh trong oven 15 mins (mở bếp hơi ấm, tai chỗ bé 3 ở lạnh).
Rồi quét trứng ( trứng + chút nước) lên mặt bánh
Nướng @ 350 độ...30- 35 mins. cho tới brown..
* Nhớ có khay nước nóng bên trong oven khi nướng, giúp bánh không bị khô. :)
_____
* Cách làm Tangzhong
50 g hay 1/3 Cup bread flour
250 ml/ hay 1 cup Milk
Nấu in low heat...cho chín...nhớ quậy đều tay,
lấy ra để nguội...bé 3 thường đê lạnh qua đêm
sáng làm bánh...Cái này nó làm bánh soft và dai hơn.
Cách này làm đươc 1.5 recipe.
Nhân Taro,
Bé 3 cắt Taro vuông vuông, nấu chín, nghiền nát,
cho chút muối, đường và chút bơ nếu chi thích.
Bé 3 không cho thêm bột.
Happy Cooking
